Saarloosův vlčák - Chovatelská stanice Miraja

Výsledek socializace našich "vlků"

01.03.2009 20:10

Naši Saarloosové Waldo a Kiss jsou pohoďáci, moc se naučili. Waldo má špatnou zkušenost, byl vrácen Texasu zpět chovatelce do Finska. Co se Waldovi dělo se už asi nikdo nedozví, ale určitě nic pěkného. Jen hádám, že přítel původní majitelky používal donucovací metody a tvrdý dril nebo mu někdo ublížil (zřízenec) na letišti, když byl v přepravní bedně… Odmítal chodit do kotce, do uzavřených prostor a úzkých uliček. Raději by se uškrtil než by dobrovolně šel. Měl respekt a strach z mužů. Psi neměli základní výcvik.

Čas a poznání vše zpravilo. Waldo je veliký kamarád, opravdu má rád lidi. Kiss polosestra Walda  je řekla bych typický Saarloos – učebnicový příklad. Je poslušná ke mně a k rodině, nejbližším kamarádům. Je velmi milá,  mazlivá jako vlastně každý Saarloos. Má raději muže než ženy. Špatně a dlouho zvyká na nové lidské kamarády. Cizím se oklikou vyhne, pokud má možnost. Když  nemá možnost vyhnout se kontaktu s cizími lidmi a je na vodítku nebo se nemá kam schovat je klidná a trpělivá. Když musí tak musí.

Čtvrtým Saarloosem je roční pes z prvního vrhu Kiss. Ten popírá vše, co bylo o Saarloosech napsáno. Sebevědomý pes, bez špetky bázlivosti, přátelský, mazlivý. Nikdy ocas nestáhnul mezi nohy, což Kiss s Waldem dělávají často i při projevu radosti.

Byl ve vrhu jediný, od narození socializovaný. Od 4 měsíců ho vychovávají  noví mladí majitelé,  nováčci ve výchově psa.

Ale zpět k Saarloosovu  k plemeni. Saarloosovi koluje v žilách vlčí krev a podle toho se chovají ve smečce. Jsou naprosto disciplinovaní, neperou se (a to platí i mimo smečku, při setkání s jinými psy), mají rádi společnost psů, jsou  velmi žraví, z přírody mají zakódováno, kdo zaváhá, ten nežere. Saarloos  kouše, nosí, tahá co najde a opravdu mu nevadí vzít do tlamy cokoliv. Drát, sklo, papír, hadr. Má-li možnost, hrabe. Štěká velmi málo, ale nedá se říci, že své teritorium nehlídají. Opakovaně mě překvapili. Jsou poslušní a naučit je základnímu výcviku, nebyl problém. Neutíkají ani na procházkách ani z domova, ale rádi zkoumají své okolí. Doporučuji pevný výběh s podezdívkou, když nebudete doma. Pobyt v bytě doporučuji jen s dozorem. Saarloosové milují toulky přírodou a pobyt ve městě spíše protrpí.  Špatně snášejí samotu a pokud byste Saarloose časově zanedbávali, mohlo by se stát, že by se stáhl do sebe a přestal s Vámi komunikovat. Jsou velmi vnímaví, pokud máte Saarloosů víc než jednoho, vnímají navzájem problém druhého psa a pokud přestane přijímat potravu jeden, může se stát, že přestane i druhý. Pokud odjedete na několik dní, je sklíčený a s přijímáním potravy je to také špatné. Reagují na všechny změny.

Jana Nováková

 

Kontakt

Jana Čapounová

bily.milacek@seznam.cz

Hamerská 251
435 42 Litvínov-Hamr
Česká republika

+420 605 91 77 44

Vyhledávání

Saarloosův vlčák | MIRAJA | Vlk - pes ze země tulipánů | © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode