Saarloosův vlčák - Chovatelská stanice Miraja

DM - Degenerativní myelopatie

22.11.2011 19:47


Co je Degenerativní myelopatie (DM)? Nejpočetnější skupinou postižených psů jsou němečtí ovčáci (hlavně s ohledem na jejich četnost), možná i vy ve svém okolí znáte staršího vlčáka, který lidově řečeno "nemůže na zadek". Jinými slovy zadní nohy se pod ním podlamují. Toto je degenerativní postižení míchy, kdy nejsou dobře přenášeny "pokyny z mozku" a dochází k postupnému ochrnutí zadních končetin a následně ještě svěračů močového měchýře. Tato nemoc je stejně jako ostatní zde uvedené, neléčitelná.
 
 
Výsledek testu může být následující:
Zkratka nemoci - např.EIC: N/N – Čistý (Váš pes není nositelem genu pro EIC a bude dávat pouze fyzicky zdravé potomstvo)
 
EIC: N/EIC – Přenašeč (Pes nese 1 kopii genu, způsobujícího EIC, nemá příznaky onemocnění a navenek je naprosto zdravý. Chovatel je však limitován při výběru partnera, který musí být geneticky Čistý. Polovina takového vrhu však budou opět Přenašeči.)
EIC: EIC/EIC – Postižený (Pes nese 2 kopie genu způsobujícího EIC, v zátěži může zkolabovat. I ve spojení s jedincem, který je Čistý budou všechna štěňata Přenašeči a proto by takový jedinec měl být z chovu vyřazen! )
chovu vyřazen! )
 

Výše uvedené informace zpracovala paní Jana Čapounová (CHS Miraja) s laskavým svolením Mgr. Petry Otevřelové (CHS Riverdance Bohemia) a informací Blanky Novotné (CHS Galaxy of Chessie).

Zdroj:
https://www.wolfdog.org/forum/
https://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11039
https://honeydog.sweb.cz/zdraví.htm

Kontakt

Jana Čapounová

bily.milacek@seznam.cz

Hamerská 251
435 42 Litvínov-Hamr
Česká republika

+420 605 91 77 44

Vyhledávání

Saarloosův vlčák | MIRAJA | Vlk - pes ze země tulipánů | © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode