Saarloosův vlčák - Chovatelská stanice Miraja

EIC - Exercise induced collapse

22.11.2011 19:40

EIC je dědičné onemocnění, o jehož existenci se ví už poměrně dlouho, ale teprve nedávno byl odhalen defektní gen, který je za jeho výskyt odpovědný. Exercise induced collapse můžeme přeložit přibližně jako Kolaps provokovaný fyzickou zátěží.

Je nejčastější příčinou kolapsu, vedoucího někdy až k úhynu mladých, zdánlivě zdravých zvířat. Postižení psi mohou snášet lehčí cvičení a aktivitu, ale při intenzívnější zátěži přestávají koordinovat svůj pohyb,  objevuje se svalová slabost, pánevní končetiny se třesou nebo podlamují, pes ztrácí schopnost udržet rovnováhu, pozorujeme ztuhlý krok, který se může přenést i na hrudní končetiny, pes může padat k jedné straně a během 5-15 minut kolabuje.

EIC se s největší intenzitou projevuje u velmi temperamentních zvířat, pracujících s maximálním nasazením. Naopak u flegmatických jedinců, vedoucích poklidný život rodinných miláčků se onemocnění nemusí nikdy projevit. Pes, který skutečně trpí příznaky tohoto onemocnění, musel zdědit dva defektní geny, jeden po otci a druhý po matce. Pokud má ve své genetické výbavě jeden defektní gen a druhý normální, nebude sám trpět žádnými příznaky, je pouze Přenašeč (carrier). Ve spojení s jiným přenašečem však může dát postižené potomstvo. Jedinec, který nese pouze dva normální geny bude samozřejmě zdravý, geneticky Čistý (clear) a kromě toho nemůže dát fyzicky postižené potomstvo.

I postižený jedinec může prožít spokojený bezproblémový život, pokud nebude vystavován nadměrné námaze. Onemocnění by se nemělo podceňovat a při prvních příznacích kolapsu, kterými bývá slabost zadních končetin, přerušit veškerou aktivitu a psa zklidnit.

 

Výše uvedené informace zpracovala paní Jana Čapounová (CHS Miraja) s laskavým svolením Mgr. Petry Otevřelové (CHS Riverdance Bohemia) a informací Blanky Novotné (CHS Galaxy of Chessie).

Zdroj:
https://www.wolfdog.org/forum/
https://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11039
https://honeydog.sweb.cz/zdraví.htm

Kontakt

Jana Čapounová

bily.milacek@seznam.cz

Hamerská 251
435 42 Litvínov-Hamr
Česká republika

+420 605 91 77 44

Vyhledávání

Saarloosův vlčák | MIRAJA | Vlk - pes ze země tulipánů | © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode